LenkaBilaBlogMoudra od jiných lidí, která mne zaujala ...

Zhubnout, zbavit otoků, prospět pleti a ještě chutnat. Co všechno umí cuketa.

Publikováno 08.02.2017 v 16:17 v kategorii ZDRAVÍ, přečteno: 44x

cuketa

Cuketa obsahuje 91 % vody, málo vlákniny (asi 3 %) a jen kolem 4 % sacharidů. Je tedy velmi málo kalorická. Nejcennější je vysoký obsah karotenu – stejný, jako například u paprik. Kromě toho obsahuje cuketa řadu vysoce hodnotných minerálních látek, například draslíku, zbavujícího tělo nadbytečné vody, škodlivých solí a jiných usazenin.


Mnoho důležitých látekje ve slupce, u mladých plodů lehce stravitelné i v syrovém stavu. Karoten tělo syntetizuje na vitamin A, který chrání sliznice a pro lidský organismus představuje jednu z nejdůležitějších bioaktivních látek. Je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání zrak, příznivě ovlivňuje celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Protože je rozpustný v tucích, je třeba cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového). Slupka dále obsahuje vitamin E,jehož účinky jsou rovněž pro organismus zásadní.Plody cukety kromě zmiňovaných prvků obsahují mnoho hořčíkua vápníku, fosfor, železo,měď,zineka některé z vitamínů skupiny B.


Cukety pomáhají zdravě hubnout.

Přehled obsažených látek a údaje o koncentraci vody a vlákniny dokládají, že cuketa je pro hubnutí ideální. Zasytí, dodá tělu potřebné látky a zároveň ho nezatíží kaloriemi. Cuketa je navíc v kuchyni surovinou, která se jen tak nepřejí. Je tak jemná, že ochotně přebírá chuti a příchuti nejrůznějších jiných surovin – od koření po jiné druhy zeleniny.


Cuketa detoxikuje organismus

Její blahodárný účinek je v tomto ohledu dvojí. Draslíkodvádí přebytečné tekutiny a pomáhá vyplavovat škodlivé usazeniny. To má velký význam pro funkci ledvin, pro pacienty trpící dnou, diabetem, revmatismem, otoky končetin, nadváhou atd. Druhým pozitivním přínosem je jemná cuketová vláknina, kterou snesou i pacienti strádající zánětem žaludku. Jemně čistí celý trávicí trakt včetněstřeva.Vitamín A příznivě ovlivňuje stav střevní sliznice a její odolnost vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům.

Cukety a pleť

Pleťová maska z cukety: 1 lžíci mletých ovesných vloček přelijeme jednou lžíci vroucí vody, necháme zchladnout, přidáme 2 lžíce jemné nastrouhané cukety a 3 kapky citronové šťávy. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 20 minut působit. Spláchneme důkladně vlažnou vodou. Cuketová maska pleť zjasní a vypne.


Maska z cuketových semen (=velmi účinná na mastnou a pórovitou pleť): rozmixujeme cuketová semena a 2 polévkové lžíce smícháme s 1 – 2 lžícemi smetany. Směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Důkladně opláchneme. Účinek zesílíme přidáním mletého dýňového semínka v poměru 1:1.


Cuketa a spáleniny: Cuketová šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.


Cuketa mírní otoky očí: plátečky cukety přiložené na otoky kolem očí mají velmi rychlý a viditelný účinek.


Cuketová šťáva a kožní neduhy: čerstvě vylisovaná šťáva z cukety působí silně hojivě na ekzémy, lupénková ložiska, kopřivku i akné. Jedenkrát denně nanášíme na postižená místa a necháme zaschnout. Pokožku pak ošetříme například mandlovým olejem.


Cuketa v kuchyni

V kuchyni má nekonečné množství uplatnění syrová i jako součást teplých pokrmů. Dá se dusit, smažit, zapékat, můžeme z ní připravit pomazánku i polévku nebo omáčku. Je vhodná ke kombinování se spoustou jiných plodin včetně hub. Uvádíme jako příklad tři výborné recepty.


Marinovaná cuketa

60 ml čerstvé citrónové šťávy 2 lžíce jemně strouhané citrónové kůry 2 chilli papričky bez semen, velmi jemně pokrájené 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje sůl pepř 60dg mladé zelené cukety (pokrájené na jemná kolečka) bazalka, řeřicha – na ozdobu.


Postup:
1) Do mísy nasypte citronovou kůru, vymačkejte citronovou šťávu, přidejte chilli, rozmačkaný česnek a olivový olej. 

2) Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte. 

3) Plátky cukety lehkým mícháním obalte v marinádě. 

4) Rozložte na talíř, ozdobte bylinkami


Cuketová polévka

lžíce olivového oleje lžíce másla 1 větší cibule 3 stroužky česneku 90dg strouhané cukety ¾ l zeleninového vývaru 10dg rokfóru 1/4 l smetany ke šlehání sůl pepř oregáno (lžička sušeného, 2-3 proutky čerstvého na ozdobu) Postup: Rozehřejte olej, přidejte máslo a jemně posekanou cibuli. Nechte ji změknout (má zůstat světlá). Všechno za stálého míchání restujte asi 10 minut. Pak přilijte vývar a na mírném ohni přiklopené asi půl hodiny vařte. Na konci vložte nastrouhaný sýr, nechte rozpustit a polévku rozmixujte. Přidejte většinu smetany a na talířích zdobte troškou sýra a čerstvým oregánem.

Cuketa zapečená s mletým masem

  • 1 – 2 cukety
  • 1/4kg mletého masa (směs)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sušené orgáno
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • strouhaný sýr (není nutné)


Cuketu omyjeme, odkrojíme špičky a nakrájíme na 6-8cm dlouhé válečky. Vnitřek vykrojíme, aby uvnitř zůstalo asi půl cm dužiny. Dáme stranou. Na pánvi na oleji necháme změknout cibuli, přidáme maso, sůl a pepř a za stálého míchání asi 10 minut opékáme. Potom přidáme jemně pokrájenou dužinu, utřený česnek a oregáno. Za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Směsí naplníme vykrájené válečky a na pekáči potřeném olejem asi 20 minut zapékáme. Před koncem můžeme zasypat sýrem. Výborné s bramborovou kaší.


ZDROJ: www.prokondici.cz


Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?