10 důvodů proč si oblíbit kefír
Publikované 10.11.2016 v 11:25 v kategórii ZDRAVÍ, prečítané: 103x

Uhasí žízeň
Je probiotický
V kefíru najdeme 35 různých kmenů užitečných bakterií a kvasinek, které osidlují trávicí trakt. Podporují trávení potravy a lepší uvolňování živin z ní. Posilují imunitní systém, protože v trávicím traktu udržují zdravé prostředí. Podle vyhlášky o mléčných výrobcích z roku 2003 musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 100000 kvasinek.
Upevňuje imunitu
Stav střevní flóry přímo s imunitou souvisí, je tedy zřejmé, že vše, co střevní flóru udržuje, podporuje také imunitu. Až 80 procent buněk zodpovědných za imunitu se nachází právě ve střevě, proto je pravidelný přísun probiotik důležitým krokem k pevné imunitě.
Je zdrojem řady vitamínů a minerálů
Vitamíny skupiny B příznivě ovlivňují krev a funkci nervové soustavy, působí proti stresu. Vitamín B7 – biotin, někdy také označovaný jako vitamín H,patří k takzvaným vitagenům, tedy látkám, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk. Kromě uvedených je kefír bohatý na vitamíny A, D, K a dále na vápník, hořčík, fosfor, a tryptofan.
Uvolňuje a uklidňuje
Možná jste si toho nevšimli, ale kefír má mírné relaxační účinky. Ty jsou způsobeny právě obsahem tryptofanu, mléčné aminokyseliny, kterou si tělo neumí samo vytvořit. Tato látka se podílí na syntéze hormonů spánku a pohody: melatoninu a serotoninu. To je pravý důvod, proč se lidem s poruchami spánku občas doporučuje vypít před spaním sklenici teplého mléka nebo právě kefíru.
Snižuje cholesterol
Kefír aktivně snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu pronikajícího do krve díky lipoproteinům s nízkou hustotou (LDL). Snižuje tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, infarktů a mozkové mrtvice.
Obsahuje bílkoviny
Je tráven snadněji, než mléko
Fermentace v kefíru nejenom zachová veškerou paletu užitečných vitamínů a minerálů obsažených v mléce, ale navíc usnadní jejich vstřebávání do organismu. Po celou dobu kultivace totiž kefírová zrna konzumují mléčnou laktózu. Proto je kefír snadno stravitelný i pro lidi s poruchami příjmu tohoto mléčného cukru. Podstatné množství laktózy je fermentací přeměněno na kyselinu mléčnou, jejíž trávení probíhá daleko snadněji.
Vápník a fosfor
175 gramů kefíru obsahuje v průměru 20 procent denní doporučené dávky vápníku, zodpovědného za stavbu kostí a zubů. Pravidelná konzumace kefíru tedy snižuje riziko vzniku osteoporózy. Význam fosforu, podle množství po vápníku druhého nejvíce zastoupeného prvku v lidském těle, není tolik znám, je však nedocenitelný. Jde především o mineralizaci a výstavbu kostí. Je také součástí všech nukleových kyselin, jejichž hlavním úkolem je přenášet genetickou informaci. Společně s tuky pak fosfor tvoří základní součást buněčných membrán: fosfolipidy.
Bohatý zdroj antioxidantů
Kefír je nápoj lidí vysokého věku. Jednou z příčin je vysoký obsah antioxidantů. Volné radikály poškozují buňky, což vede k předčasnému celkovému stárnutí organismu. Každodenní příjem potravin s vysokým obsahem antioxidantů dokáže tento proces zpomalit.
ZDROJ: www.prokondici.cz
Komentáre
Celkom 0 kometárov