Zdravá třináctka/ 13 potravin, které pomáhají regenerovat játra
Publikované 22.02.2016 v 18:00 v kategórii ZDRAVÍ, prečítané: 130x
Smutnou součástí naší doby je takzvané „moderní stravování“, které často ignoruje principy nutriční vyváženosti a nedá se ani náhodou považovat za racionální. Jsme zvyklí přejídat se, konzumovat polotovary, či smažená jídla, téměř ve všech potravinách jsou různé přídavné látky, které často škodí našemu organismu. Výsledkem tohoto dlouhodobého trendu jsou civilizační choroby všeho druhu: obezita, cukrovka, různé typy rakoviny a v neposledním případě i zmíněné onemocnění jater.
Příroda nám přitom nabízí mnoho zdravých a chutných darů, které nám mohou přirozeně pomoci udržovat játra v dobré kondici tím, že stimulují její přirozenou schopnost zbavovat tělo toxických a škodlivých látek. Podívejme se tedy společně na 13 potravin, které nám pomáhají čistit a regenerovat játra.
1. Česnek
I malé množství tohoto bílého štiplavého „zázraku“ dokáže aktivovat jaterní enzymy které tělu pomáhají vyplavovat toxiny. Česnek je silný antioxidant, obsahuje velké množství alicinu a selenu, přírodních látek, které napomáhají při očistě jater.
2. Grep / Grapefruit
Grep je silný antioxidant s vysokým obsahem vitaminu C. Znásobuje přirozené čistící procesy v játrech. Pomáhá nastartovat produkci detoxikačních enzymů, které pomáhají tělu zbavovat se karcinogenů a jiných toxinů.
3. Mrkev a červená řepa
Obě mají extrémně vysoký obsah rostlinných flavonoidů-a beta-karotenu; konzumace červené řepy a mrkve může pomoci stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.
4. Zelená listová zelenina
5. Zelený čaj
Vaše játra bude tento nápoj milovat! Je plný rostlinných antioxidantů známých než katechiny, které pomáhají zlepšovat funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný a osvěžující, ale jeho zařazení do ptiného režimu je skvělý způsob, jak zlepšit své celkové stravovací návyky a nastartovat metabolismus.
6. Avokádo
Tahle nutričně „nabombovaná“ super-potravina pomáhá tělu produkovat glutathion – sloučeninu, která je nezbytná pro očistu jater od škodlivých látek.
7. Jablka
Mají vysoký obsah pektinu a látek potřebných pro tělo při uvolňování toxinů z trávicího traktu. To zase usnadňuje játrům zvládnout toxické zatížení během procesu čištění.
8. Olivový olej
Za studena lisované organické oleje (olivový, konopný, lněný…) jsou skvělé pro játra, jsou-li použity v přiměřeném množství. Pomáhají tělu s vytvářením lipidů, které mohou nasávat škodlivé toxiny. Tímto způsobem snižují zátěz organismu mimo jater.
9. Brokolice a květák
Konzumace brokolice a květáku snižuje množství glukosinolátů v organismu, čímž napomáhá produkci enzymů v játrech. Tyto přírodní enzymy pomáhají vypláchnout karcinogeny a další toxiny z těla, čímž mohou výrazně snížit rizika spojená s rakovinou.
10. Citrony
Citrusové plody obsahující vysoké množství vitaminu C, který pomáhá tělu při syntéze toxických látek na látky, které mohou být absorbovány vodou. Pití čerstvě vymačkané citrónové nebo limetkové šťávy v dopoledních hodinách, pomáhá stimulovat játra.
11. Vlašské ořechy
Obsahují velké množství argininu, pomáhají játrům se zbavováním se amoniaku. Vlašské ořechy jsou také známé pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které v játrech podporují čisticí procesy.
12. Zelí
Stejně jako brokolice a květák, zelí pomáhá stimulovat aktivaci klíčových jaterních detoxikačních enzymů, které pomáhají odplavit škodliviny.
13. Kurkuma
Je ta žlutá věcička, kterou obsahuje Kari koření. Je to silný antioxidant, pomáhá očistě jater pomocí enzymů, které aktivně vyplavují karcinogeny přijaté ve stravě. Zkuste přidávat kurkumu do salátů, i vařených pokrmů.
Mezi další potraviny prospěšné pro játra patří artyčoky, chřest, kapusta a růžičková kapusta.
To nejlepší na závěr: Ostropestřec mariánský :-)
Jíst výše uvedenou zeleninu a ovoce je skvělý způsob, jak pomoci udržet vaše játra funkční a zdravá. Pokud jsou však vaše játra více, či méně poškozená, nejefektivnější přírodní metodou jak je účinně zregenerovat je bylinka Ostropestřec mariánský (Silybum marianum, Stříbrný bodlák, Kristova koruna).
Ostropestřec je velmi silný antioxidant, podporující lidskou imunitu. Má blahodárné účinky na játra, žlučník a trávicí systém. Regeneruje jaterní buňky, podporuje tvorbu žluči, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Ostropestřec pomáhá při cirhóze, steatóze (ztučnění), hepatitidě (žloutence) typu B a C, mononukleóze, žlučníkových kamenech, otravách alkoholem, drogami, či houbami. Pozitivní účinky Ostropestřce prověřili mnohé studie a najdeme ho (jeho účinnou látku silymarin) i ve více lécích užívaných při onemocněních jater, dokonce i ty, které jsou vázány na lékařský předpis.
Pro dosažení nejlepších výsledků je doporučeno absolvovat detoxikační kůru ostropestřcem mariánským a doplnit ji o pravidelnou konzumaci zmíněných 13 potravin. Užívání ostropestřce mariánského je velmi bezpečné a prospěšné pro zdraví jater. Podle stavu konkrétního organismu, přetrvávajících nebo opakujících se onemocněním jater, predispozic k onemocněním jater, užívání velkého množství léků nebo sklonů sklouznout k nesprávné životosprávě je vhodné kúru ostropestřcem zopakovat na základě individuálních potřeb i vícekrát do roka.
ZDROJ: www.Vasbylinkar.cz
Komentáre
Celkom 0 kometárov