Zhubnout, zbavit otoků, prospět pleti a ještě chutnat. Co všechno umí cuketa.
Publikované 08.02.2017 v 16:17 v kategórii ZDRAVÍ, prečítané: 100x

Cuketa obsahuje 91 % vody, málo vlákniny (asi 3 %) a jen kolem 4 % sacharidů. Je tedy velmi málo kalorická. Nejcennější je vysoký obsah karotenu – stejný, jako například u paprik. Kromě toho obsahuje cuketa řadu vysoce hodnotných minerálních látek, například draslíku, zbavujícího tělo nadbytečné vody, škodlivých solí a jiných usazenin.
Mnoho důležitých látekje ve slupce, u mladých plodů lehce stravitelné i v syrovém stavu. Karoten tělo syntetizuje na vitamin A, který chrání sliznice a pro lidský organismus představuje jednu z nejdůležitějších bioaktivních látek. Je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání zrak, příznivě ovlivňuje celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Protože je rozpustný v tucích, je třeba cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového). Slupka dále obsahuje vitamin E,jehož účinky jsou rovněž pro organismus zásadní.Plody cukety kromě zmiňovaných prvků obsahují mnoho hořčíkua vápníku, fosfor, železo,měď,zineka některé z vitamínů skupiny B.
Cukety pomáhají zdravě hubnout.
Přehled obsažených látek a údaje o koncentraci vody a vlákniny dokládají, že cuketa je pro hubnutí ideální. Zasytí, dodá tělu potřebné látky a zároveň ho nezatíží kaloriemi. Cuketa je navíc v kuchyni surovinou, která se jen tak nepřejí. Je tak jemná, že ochotně přebírá chuti a příchuti nejrůznějších jiných surovin – od koření po jiné druhy zeleniny.
Cuketa detoxikuje organismus
Cukety a pleť
Maska z cuketových semen (=velmi účinná na mastnou a pórovitou pleť): rozmixujeme cuketová semena a 2 polévkové lžíce smícháme s 1 – 2 lžícemi smetany. Směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Důkladně opláchneme. Účinek zesílíme přidáním mletého dýňového semínka v poměru 1:1.
Cuketa a spáleniny: Cuketová šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.
Cuketa mírní otoky očí: plátečky cukety přiložené na otoky kolem očí mají velmi rychlý a viditelný účinek.
Cuketová šťáva a kožní neduhy: čerstvě vylisovaná šťáva z cukety působí silně hojivě na ekzémy, lupénková ložiska, kopřivku i akné. Jedenkrát denně nanášíme na postižená místa a necháme zaschnout. Pokožku pak ošetříme například mandlovým olejem.
Cuketa v kuchyni
V kuchyni má nekonečné množství uplatnění syrová i jako součást teplých pokrmů. Dá se dusit, smažit, zapékat, můžeme z ní připravit pomazánku i polévku nebo omáčku. Je vhodná ke kombinování se spoustou jiných plodin včetně hub. Uvádíme jako příklad tři výborné recepty.
Marinovaná cuketa
60 ml čerstvé citrónové šťávy 2 lžíce jemně strouhané citrónové kůry 2 chilli papričky bez semen, velmi jemně pokrájené 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje sůl pepř 60dg mladé zelené cukety (pokrájené na jemná kolečka) bazalka, řeřicha – na ozdobu.
2) Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
3) Plátky cukety lehkým mícháním obalte v marinádě.
4) Rozložte na talíř, ozdobte bylinkami
Cuketová polévka
- 1 – 2 cukety
- 1/4kg mletého masa (směs)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sušené orgáno
- sůl
- pepř
- olivový olej
- strouhaný sýr (není nutné)
Cuketu omyjeme, odkrojíme špičky a nakrájíme na 6-8cm dlouhé válečky. Vnitřek vykrojíme, aby uvnitř zůstalo asi půl cm dužiny. Dáme stranou. Na pánvi na oleji necháme změknout cibuli, přidáme maso, sůl a pepř a za stálého míchání asi 10 minut opékáme. Potom přidáme jemně pokrájenou dužinu, utřený česnek a oregáno. Za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Směsí naplníme vykrájené válečky a na pekáči potřeném olejem asi 20 minut zapékáme. Před koncem můžeme zasypat sýrem. Výborné s bramborovou kaší.
ZDROJ: www.prokondici.cz
Komentáre
Celkom 0 kometárov